Předvolební kampaně startují: Ve hře jsou posty primátorů ve velkých městech i křeslo šéfa Senátu

Události ČT: Předvolební kampaň startuje, post předsedy Senátu obhajuje ČSSD (zdroj: ČT24)

Za šest týdnů lidé vyberou své zástupce do obecních zastupitelstev a v prvním kole budou rozhodovat i o třetině Senátu. Kandidátní listiny už úřady zaregistrovaly. A příští týden vytisknou první hlasovací lístky. Tím ale přípravy státu na říjnové volby teprve začínají. Napilno už mají také volební štáby jednotlivých stran a ulice řady měst jsou zaplněné předvoleními billboardy.

Největší výběr budou mít voliči v hlavním městě a paradoxně také v Kateřinicích na Vsetínsku, kde kandiduje devětadvacet uskupení. Naopak pouze jeden subjekt kandiduje v 1600 obcích a někde se dokonce volby nebudou konat vůbec. O hlasy celkem usiluje víc než 216 tisíc kandidátů, o 17 tisíc méně než před čtyřmi lety. Ženy tvoří třetinu z nich.

Úřady zaregistrovaly přes 25 tisíc kandidátních listin. A sotva se tak stalo, rozjely se kampaně. Alespoň to tak vypadá v ulicích řady měst. Politici sázejí na billboardy, plakáty, ale i přímý kontakt s voliči. Jenom strany zastoupené ve sněmovně za přesvědčování plánují utratit až 200 milionů korun.

Hnutí ANO si chce udržet post pražského primátora a vedení v dalších velkých městech. V horní komoře ale velký úspěch nepředpokládá. Do kampaně, kterou oficiálně zahájí v září, chce investovat přes 46 milionů. „Myslím, že to nejbližší pro občany je hlavně dopravní infrastruktura, bydlení, investice,“ vyjmenoval priority premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Naopak získat zpět Prahu chce ODS. Věří, že celkově navýší počet svých zastupitelů. V Senátu chce obhájit všechna místa i rozšířit klub o nová jména. Centrála do kampaně dá pět milionů, zbytek platí jednotlivé organizace. „Prioritou je jednodušší veřejná správa, tak aby se lidi ke svým úřadům dostávali snazší cestou. Druhé důležité téma je infrastruktura a třetí velké téma jsou co nejdostupnější služby,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

Druhá vládní strana ČSSD obhajuje v horní komoře deset křesel – má nejsilnější klub a taky post předsedy Senátu. A právě o to může přijít. V komunálních volbách si chce udržet pozice hlavně ve statutárních městech. Vše má stát 35 milionů. „Neexistuje žádné centrální téma, možná vyjma problematiky bydlení, protože ta trápí všechny občany,“ řekl ke strategii sociálních demokratů předseda strany Jan Hamáček.

Piráti mají v Praze za cíl přejít z opozice do vedení metropole. Také se chtějí i nadále udržet v čele Mariánských Lázní nebo uspět v Brně, Písku či Ostravě. Nekandidují ale všude. Zatím vědí, že centrála dá na kampaň devět milionů, zbytek je na regionech. Do Senátu posílají 12 kandidátů. „Témata jsou stálá, protože změna v Česku nenastala, takže je to stále digitalizace, zapojení občanů do řízení města,“ nastínil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

  • komunální volby: 
    počet celkem 216 472
    počet žen 64 330
    průměrný věk 47 let
  • senátní volby:
    počet kandidátů 236
    počet mužů 194
    počet žen 42
    průměrný věk 56 let

  • Zdroj: Český statistický úřad

Pro hnutí SPD jsou to první komunální volby. Cíl je tedy jasný, získat jakýkoliv mandát. Kampaň včetně té senátní má stát dohromady do 25 milionů. Témata pro volby do horní komory jsou pro SPD zákon o referendu nebo odvolatelnost politiků. Odlišná jsou na obecní úrovni. „Chceme slušným a řádným občanům přidat více peněz, bezpečí a spravedlnosti,“ uvedl předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

V regionech už postupně kampaň zahajují taky komunisté, stranickou pokladnu má vyjít na 12 milionů. Uspět chtějí ve více než 1300 obcích, kde postavili kandidátku. V Senátu chtějí hlavně obhájit mandát. „Máme jednotící témata, která se týkají dostupnosti bydlení pro mladé rodiny a seniory, máme i téma voda,“ prozradil místopředseda komunistů Stanislav Grospič.

Druhý nejsilnější klub v Senátu mají Lidovci – a nově chtějí být první. Obhajují tři mandáty s heslem: my Senát nedáme. Na tuhle kampaň dají pět milionů. Na komunální pak dalších 2,2 milionu. Rozšířit chtějí také počty zastupitelů v obcích. „Senát i komunální volby jsou především o osobnostech, o lidech, v obcích se lidi neptají, kdo za koho kandidoval, ale kdo byl starosta, co udělal pro lidi,“ je názoru předseda senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar.

TOP 09 věří, že obhájí posty v obecních zastupitelstvech. A navíc že rozšíří ty v hlavním městě. Tady kandiduje v koalici, která má být alternativou hnutí ANO. V případě horní komory prý bude úspěch získání dvou až čtyř křesel. Kampaně mají stát přes osm milionů. „Chceme se chovat jako řádný hospodář, nechceme obec zadlužovat, chceme obecní peníze použít na investice,“ nastínil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

S náklady na kampaň přes 17 milionů počítá hnutí STAN. Oficiálně ji zahájí v září – cílem je posílit třetí nejsilnější senátorský klub a získat starosty ve větších městech. „Každopádně tématem je doprava, dopravní infrastruktura, větší peníze do ní, parkování, ale zároveň vidíme důležitou věc v tom, aby se rozhodovalo co nejblíže lidem,“ řekl místopředseda hnutí Vít Rakušan (STAN).

Stát musí vytisknout lístky a vyškolit volební komisaře

Lidé budou rozhodovat o 27 senátorech a o obsazení více než 6200 radnic. Volební místnosti se otevřou v pátek 5. a v sobotu 6. října. Případné druhé kolo senátních voleb se pak koná o týden později. 

Příští týden se začnou tisknout volební lístky. Stát navíc musí sehnat dostatek lidí do volebních komisí: „Ustavení okrskových volebních komisí je klíčové. Jmenovat zapisovatele, zvolit předsedy volebních komisí a poté musí ministerstvo vnitra a ČSÚ provést důkladné školení pro sčítání hlasů primárně pro komunální volby,“ dodává náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.